itt vagy most:     »

Bitcoin árfolyam és ismertető

Bitcoin árfolyam ... ha tudni szeretnéd, hogy érdemes-e mostanság bitcoint venni, vagy eladni


Az aktuális bitcoin árfolyam (BTC) folyamatosan és akár hektikusan változik a kereslettől és a kínálattól függően (hasonlóan a dollárhoz és az euróhoz).

Bitcoin aktuális árfolyama négy vezető tözsde (bitfinex, bitstamp, btce, localbitcoins) súlyozott átlaga alapján került megállapításra. Adatok forrása: napiarfolyam.hu

1 BTC
3 758  979 499
USD HUF


A Bitcoin

A bitcoin egy nyílt forráskódú speciális digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án Satoshi Nakamoto fórumnévvel rendelkező, amúgy ismeretlen személy bocsátott ki. Az elnevezés a fizetőeszközre és a létrehozott hálózatra egyaránt vonatkozik: bitcoin (kis kezdőbetűvel) az egységnyi fizetőeszköz, amelyet a Bitcoin (nagy kezdőbetűvel) hálózaton keresztül használhatunk. A felhasználók tehát a Bitcoin hálózatot használják a bitcoin érmék küldésére és fogadására.

Fontos, hogy a Bitcoin fizetési hálózata decentralizált, azaz nincs olyan szervezet, hatóság, vagy vállalat, aki rendelkezni tudna felette. A központi irányítás hiánya megakadályozza, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget, az árfolyamot és tranzakciókat bárki/bármi befolyásolja, lehetetlenné téve a manipulációt és az infláció gerjesztését.
A bitcoin érméket maga a Bitcoin hálózat hozza létre, az új érméket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot. Az ilyen módon létrehozható érméket és azok számát egy matematikai rendszer korlátozza, a végső határ 21 millió bitcoin érme.

A bitcoinok (általános megjelelölésük BTC) biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak egy bitcoincím szükséges.
A bitcoint számos, erre specializálódott weboldal segítéségével lehet amerikai dollárra és néhány más devizára oda-vissza váltani. Fizetésnél online es "offline" kereskedők/szolgáltatók egyaránt elfogadják, számuk fokozatosan nő.

A Bitcoin hálózatban részt vevő felhasználók mindegyikének van legalább egy pénztárcája, amelyben helyben generált nyilvános-privát kulcspár szerepel. A tranzakcióknál a kifizető és a kedvezményezett kizárólag kulcspár publikus felének olvasható változatával, azaz a bitcoincímével jelenik meg.
Mivel egy személy bármennyi bitcoincímet létrehozhat magának, amelyekről nem derül ki, hogy egy emberhez tartoznak, a pénz mozgásának követése szinte lehetetlen.

Ha például "A" küld "B"-nek 1,4 BTC összeget, akkor a nyilvános adatok között csak az látszik, hogy két cím között 1,4 BTC összeg mozgott. Ha a résztvevők nem hozzák nyilvánosságra, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni. Viszont ha egy címről egyszer már kiderült, hogy kihez tartozik, az ahhoz tartozó korábbi tranzakciók is visszakereshetők.

A Bitcoin segítségével bármely két ember, bárhol a világon, szabadon üzletelhet egymással. Senki és semmi sem cenzúrázhatja ezt. Az egymás közötti üzletelésre nincs semmilyen más szabály, csak az, amelyet a felek meghatároznak.


Te is használsz Bitcoin számlát ? Érdekes szavazás »