itt vagy most:    

SZÉP Kártya

A SZÉP Kártya (Szechenyi Pihenő Kártya) a bankkártyákhoz hasonló megjelenésű plasztiklap, melyre a munkáltató évente maximum 450.000 Ft-ot utalhat a munkavállalóknak. A keretösszeg 3 alszámla között osztható meg, legfeljebb az alábbi módon:

  • Szállás alszámla: max. 225.000 Ft/év
  • Vendéglátás alszámla: 150.000 Ft/év
  • Szabadidő, rekreáció alszámla: 75.000 Ft/év


A SZÉP Kártyára fizetett összeg a munkáltatónak a bérhez viszonyítva kedvezőbb adózást, kisebb terhet jelent. Bevezetése sem a munkaadónak, sem a dolgozóknak nem jár többletköltséggel, minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követően pedig szintén díjtalanul meghosszabbítható.

A SZÉP kártya

A SZÉP Kártyán (bármelyik alszámlán) található összeg nem váltható át készpénzre, vagy készpénzt helyettesítő eszközre,
nem lehet továbbá pénzfelvételre használni, mivel nem minősül bankkártyának - a kártyát egy elektronikus utalványként képzeljük el. A SZÉP kártyának nincs hitelkerete sem, így csak akkora összeget tudunk felhasználni róla, amennyi ott az egyenleg szerint a rendelkezésre áll.

A SZÉP kártya alszámláin található kizárólag belföldön költhető el, a rendszerhez csatlakozott elfogadóhelyeken, ahol kártyaolvasó segítségével fizethetünk. Fizetésnél igény szerint kérhetünk áfás számlát, de csak a kártyatulajdonos nevére.

A SZÉP Kártya tulajdonosoknak lehetőségük van a közeli hozzátartozók részére társkártya igénylésére, így ők is teljes jogú Szép Kártya használók lehetnek. A főkártya ingyenes, a társkártyákért fizetni kell. Társkártya hiányában azonban lehetőségünk van a saját kártyánk terhére kifizetni akár családtagjaink, akár barátaink kontóját is, amennyiben azt jelezzük az elfogadóhely felé, illetve mi is jelen vagyunk a fietéskor.

A SZÉP kártyát az első tranzakció előtt mindenképpen aktiválni kell. Az aktiválás menete minden kibocsátó pénzintézet esetében más, de közös bennük, hogy a folyamatot telefonon, vagy ezt a célt szolgáló weboldalon keresztül is elvégezhetjük.

2012-ben hozzávetőleg 700 ezer SZÉP kártyát bocsátottak ki a forgalmazók - ez 2013-ban több lesz, mivel az volt a rendszer első teljes éve. Egy munkavállaló havonta átlag 9.500 forintot kapott a SZÉP kártyájára.Szállás alszámla

SZÉP Kártya: Szállás A 225.000 Ft éves keretű szálláshely alszámla lehetőséget biztosít a SZÉP Kártya birtokosnak, hogy a belföldi nyaralás, vagy wellness hétvége során felmerült szállás és a szálláshelyen igénybe vehető összes szolgáltatás költségét ki lehet fizetni (nem csak a szálláshely szolgáltatást). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. egy félpanziós ellátást, vagy a szálláshelyen igénybe vett masszázst, kozmetikai kezelést is ki lehet fizetni a szálláshely zsebről. Elfogadóhelyek közé több szállodalánc, számos hotel, panzió, apartman és vendégház tartozik, és folyamatosan csatlakoznak a magánszállások, ill. a falusi turizmus képviselői is. A szállás alszámla egyenlegből gyógyfürdő- és strandbelépő is fizethető.

Vendéglátás alszámla

SZÉP Kártya: Vendéglátás Az alszámla éves kerete 150.000 Ft. A vendéglátás alszámla segítségével a melegétel-fogyasztás, a vendéglátóhelyi étkezés költségeit fizethetjük. Az elfogadóhelyek közé egyre több étterem, kifőzde vagy mozgó vendéglátó egység csatlakozik. A SZÉP Kártya vendéglátás alszámla keretéből fogyaszthatunk egyes gyorséttermekben, vagy igénybe vehetünk ételfutár szolgálatokat is. A SZÉP kártyával az éttermi vendéglátás miatt lehet alkoholos italokat is vásárolni, a dohánytermékekre azonban nem nyújthat fedezetet.
A vendéglátás alszámla egyenlegből az étkezésen túl szálláshely valamint gyógyfürdő- és strandbelépő költségeinek megtérítésére is költhetünk.

Szabadidő, rekreáció alszámla

SZÉP Kártya: Szabadidő, koncertjegy A 75.000 Ft éves keretű rekreáció alszámla nyújtja a legtöbb felhasználási lehetőséget. Az alszámla wellness és fitness szolgáltatások, sport és szabadidős tevékenységekre, rendezvényekre szóló belépőjegyek, ill. különféle szolgáltatások megváltására alkalmas. Eszerint fürdő, múzeumi belépő, növény- és állatkertek belépőjegyei, vagy színházjegy, koncertjegy árát is fizethetjük a SZÉP Kártyával. Lehetőség van továbbá szépségápolással, egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatások igénybe vételére is. SZÉP Kártya elfogadóhelyek lehetnek a kulturális rendezvények és sportcentrumok, wellness- gyógy- és élményfürdők.
A szabadidős, rekreációs alszámla kerete szálláshely-szolgáltatás, gyógyfürdő- és strandbelépő költségeire is fordítható.

Szép kártya egyenleg lekérdezése

A SZÉP Kártyánk egyenlege telefonon (kivéve K&H SZÉP kártya) és internetes felületen is lekérhető, de a vásárlás utáni blokkon is megtaláljuk, hogy az adott alszámlán még mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Ha az egyenleget vásárlás nélkül szeretnénk megtudni, akkor az alábbi három kártyakibocsátóhoz tartozó lekérdező weboldalt is használhatjuk:

SZÉP Kártya: OTP, MKB, K&H, Tempo egyenleg lekérdezés

Elfogadóhelyek - akár Lyoness kedvezménnyel

Az elfogadóhelyek a kártyahasználattal kapcsolatban nem hozhatnak külön rendelkezéseket, az viszont módjukban áll, hogy külön kedvezményt biztosítsanak a használók számára. Sőt szép számmal találhatunk olyan elfogadóhelyeket, ahol a SZÉP kártya használat mellé a Lyoness pénzvisszatérítési kedvezményét is igénybe vehetjük.

Kibocsátók: OTP, K&H, MKB és Tempo

Azok a vállalkozások, akik szeretnének csatlakozni a SZÉP kártya elfogadóhelyek folyamatosan bővölő táborához, szerződést kell kötniük a különféle kártyakibocsátókkal (OTP, MKB, K&H, vagy Tempo). Az elfogadóhely dönthet arról, hogy hány, vagy melyik SZÉP kártyát kibocsátó bankkal köt szerződést. A vállalkozásoknak - tehát igény szerint - külön szerződést kell kötniük minden egyes SZÉP kártya kibocsátóval, viszont nem szükséges hozzá három különféle POS terminál. Amennyiben a cég rendelkezik már POS terminállal, akkor a jövőben az összes SZÉP kártyát el tudja fogadni.Információk bővebben a szép kártya elfogadóhelyek tájékoztató portálon.