itt vagy most:    

Külföldi webshopok - amire érdemes odafigyelni vásárláskor

Megbízható eladó és termék

Tény, hogy nem feltétlenül minden kínai webshop megbízható.
Olyantól vásároljunk, akinek több(ezer) friss (max. pár hónapos) visszaigazolása van és hibátlan tranzakciós minősítéssel rendelkezik. Olvassuk el a termék adatlapján a szöveges értékeléseket, tapasztalatokat. A termékről készített, feltöltött házi készítésű fénykép segítségével meggyőződhetünk arról, hogy mit is kapunk a pénzünkért, ha az nem lenne egyértelmű a termékismertető alapján.

A képeken, termék leírásokon és az értékeléseken kívül érdemes videókat is nézni. Az ilyen jellegű videóknak két típusa létezik: az unboxing (valaki a rendelését a kamera előtt bontja ki és nézi meg), és a teszt (használat közben látható a temék működése). Mindkét videótípus hasznos információkkal szolgálhat, mely kisfilmek egy-egy új termék megjelenése után pár héttel már meg is jelennek a világhálón.

Nézzünk utána máshol is a termékeknek, és ne dőljünk be a túl alacsony áraknak. Nézzük meg a kiszemelt terméket más webshopok kínálatában is, és ha az ár nagyságrendekkel nem tér el, akkor az átverés, vagy látszólagos akció (máshol akció nélkül is ugyanannyiba kerül) kockázatát is csökkenthetjük.

Ahogy minket is segítenek mások véleményei, úgy egyrészt mi is tudunk segíteni másoknak: írjunk visszajelzést a megvásárolt termékről. Másrészt egy ügyélközpontú, magára valamit is adó webshop olvassa a hozzászólásokat, és próbál javítani akár a terméken, akár leírásán. Vannak olyan oldalak (pl. Tmart), akik pénzzel ösztönzik a vásárlókat a minősítésre, véleményezésre, fénykép feltöltésre. A minősítés fontos szerepet játszik az eladók esetén. Például, ha nem megfelelő árut kapunk, vagy kifogásunk van, akkor vitát kezdeményezhetünk az eladóval. Az eladók általában nem kockáztathatják a rossz minősítést, ezért jogos vita és alacsony árú termék esetén általában visszafizetik a rendelés teljes összegét, és még a terméket is megtarthatjuk.


Vám és ÁFA

Ha valaki az Európai Unión kívülről rendel terméket, akkor

  • 22 euró alatt nem kell fizetni vámot és ÁFÁt
  • 22,1 és 150 euró között a küldemény vámmentes, de már magyar ÁFA terheli a küldeményt
  • Ha az adott áru drágább mint 150 euró, akkor nem csak a 27 százalékos ÁFÁt kell megfizetni, hanem a vámot is

Az értékhatárba nem csak az áru értéke, hanem a szállítás költsége is beleszámít. A vám mértéke változó, 0 és 12 százalék közötti attól függően, hogy melyik országból milyen árut rendelünk. Az ÁFA a húzósabb tétel, mert a Kínából rendelt műszaki eszközökre kivetett vám általában csupán 2,5-4 százalék között van.

A szállítási idő lecsökkentésére, sőt a vám elkerülésére is van lehetőség, ha az adott webshopnak van európai lerakata. Ha egy ilyen köztes európai raktárból rendelünk, akkor nem kell sem ÁFÁt, sem vámot fizetni. Ezek a termékek természetesen valamivel drágábbak, mintha Kínából rendelnénk közvetlenül.

A NAV hivatalos, internetes vásárlásról szóló kiadványa


Fizetési mód: lehetőleg PayPal

Válasszunk biztonságos fizetási módot. A külföldi webshopok többségénél csak online, bankkártyás fizetés lehetséges. Ha lehet, akkor a PayPal nyújtotta biztonságot érdemes szem előtt tartani. Két okból is: egyrészt nem kell kiadnunk bankkártya adatainkat, másrészt kapunk egy bónusz reklamációs lehetőséget: ha az eladóval vitánk támad, melynek végén nem sikerül dűlőre jutni, akkor a PayPal-hoz fordulhatunk, aki rendszerint a vásárlóknak hisz, így jogos reklamáció esetén visszakapjuk a pénzünket.

Az AliExpress egy másik megoldást alkalmaz: a fizetés általában bankkártyával történik. Az összeget azonban az eladó nem kapja meg azonnal, azt az AliExpress letétbe helyezi (egy angol AliExpress számlán) mindaddig míg vissza nem igazoljuk, hogy a megkaptuk rendben a terméket, és elégdettek vagyunk vele.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!