van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Magyar GDP alakulása

Aktuális magyar GDP-jelentés: 4,9%-kal emelkedett a GDP - 2019. augusztus 14.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 II. negyedévében 4,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és az építőipar járulthozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 5,1, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt.

GDP - bruttó hazai termék:
A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország (Magyarország) határain belül előállított minden, végső felhasználásra szánt termék és szolgáltatás összértéke.
Képlete: GDP = háztartások fogyasztása (C) + kormányzat fogyasztása (G) + beruházás (I) + export - import (NX)

Leegyszerűsítve a GDP nem más, mint pl. az előállított kenyér mennyisége x kenyér ára + autók mennyisége x autók ára + ...
Ha így számolunk, akkor a GDP-t nem csak a termék/szolgáltatás mennyiségének növekedése növeli, hanem az árak emelkedése is. Az árak emelkedése jelentheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), vagy a pénz vásárlóerejének csökkenését is (infláció).


A magyar GDP negyedéves változása az előző negyedévhez képest


A GDP számokat általában negyedévenként publikálják, és az előző negyedévhez vagy az egy évvel korábbi szinthez szokták hasonlítani, amiből adódik a GDP negyedéves illetve éves változása.

A GDP negyedéves változása (előjele illetve tendenciája) fontos mutatószámok közé tartozik. Például egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha csökken a GDP legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.


A magyar GDP aktuális negyedéves összege és halmozódása


Ha nem csupán a GDP változására vagyunk kíváncsiak, hanem a GDP összegének negyedévenkénti alakulására is, akkor azt is összevethetjük az előző évi negyedéves összegekkel.

A tavalyi év teljes GDP összege 42 071 milliárd Forint volt. Idén a legutóbbi negyedévet nézve összesen 21 513 milliárd Forintnál járunk.


Magyarország GDP-jének alakulása negyedévente vizsgálva

A magyar GDP aktuális negyedévének változása nem a megelőző negyedévhez, hanem az előző év azonos negyedévéhez képest, azaz 1 év távlatából, de negyedévente vizsgálva.
A magyar GDP 2018. év végéig


A magyar nominális GDP (GDP összege) és reál GDP változás alakulásának története 1996-tól


Azt a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, nominális GDP-nek nevezik. Az összehasonlítás érdekében a GDP változást az inflációval korrigálják, így kapjuk meg a reál GDP változást.

A KSH Magyarország GDP volumenindexének változását publikálja, amely a bázisév átlagos árain, azaz változatlan áron történő számítások eredménye.

A magyar GDP növekedése adja az alapot az év végén kiosztandó nyugdíjprémium számításához.


A magyar GDP összetétele és összege (arányok és milliárd forint)

A legutóbbi bruttó hazai termék adatok alapján


Magyarország GDP-jét meghatározó összetevők teljesítmény-változása

A teljes GDP változáson belül az egyes összetevők teljesítménye külön-külön az alábbi mértékben változott 2018-ban az elmúlt évhez képest.A magyar GDP összetevők arányának alakulása

Íme, így alakult az elmúlt évek során a magyar GDP összetevőinek aránya. Bizonyos ágazatok súlya csökkent, kevésbé járulnak hozzá a bruttó hazai termék összegének előállításához.


Magyarország GDP adatainak forrása: KSH


Összehasonlítás - érdekes

Magyaroszág GDP-je a szomszédos, és a V4 országokhoz képest »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!