itt vagy most:     »

Magyar GDP alakulása

GDP - bruttó hazai termék jelentése

A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország határain belül előállított minden termék és szolgáltatás összértéke.
Képlete: GDP = háztartások fogyasztása (C) + kormányzat fogyasztása (G) + beruházás (I) + export - import (NX)

Leegyszerűsítve a GDP nem más, mint pl. az előállított kenyér mennyisége x kenyér ára + ...
Ha így számolunk, akkor a GDP-t nem csak a termék/szolgáltatás mennyiségének növekedése növeli, hanem az árak emelkedése is. Az árak emelkedése jelentheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), vagy a pénz vásárlóerejének csökkenését is (infláció).


Aktuális magyar GDP-jelentés: 3,9%-kal emelkedett a GDP - 2017. december 5.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 III. negyedévében 3,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,1, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt. 2017 I-III. negyedévében a GDP volumene 3,8%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.
A magyar GDP negyedéves változása az előző negyedévhez képest


A GDP számokat általában negyedévenként publikálják, és az előző negyedévvel vagy az egy évvel korábbi szinthez szokták hasonlítani, amiből adódik a GDP negyedéves illetve éves változása.

A GDP negyedéves változása (előjele illetve tendenciája) fontos mutatószámok közé tartozik. Például egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha csökken a GDP legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.


A magyar nominális GDP és reál GDP változás alakulásának története 1996-tól az elmúlt évig


Azt a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, nominális GDP-nek nevezik. Az összehasonlítás érdekében a GDP változást az inflációval korrigálják, így kapjuk meg a reál GDP változást.

A KSH Magyarország GDP volumenindexének változását publikálja, amely a bázisév átlagos árain, azaz változatlan áron történő számítások eredménye.


A magyar GDP összetétele (milliárd forint és arányok)


Adatok forrása: KSH

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!