itt vagy most:    

Infláció mértéke 2014-ben

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.

2014.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatáscsoportokSúly112
h ó n a p     a l a t t
2014. óta 2013. óta 2014. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres lakáskarbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék súllyal - vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.


A teljes infláció alakulása 2014-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(előzetes regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok#221 Tegnap Sz  véleménye: (-)
Tegnapelőtt voltam az Intersparban egy 1 kg-os kovászolt parasztkenyér 500 Ft.Ennyit az inflációrol
0

#205 2014-12-07 Bonzo  véleménye: (-)

Tisztelt Cím!

Az egészségügyi áremelés, a gyógyszerek árának ige magas ára ami személy szerint engem érint.Az egészségügynél, ha nincs protekciód, elveszett ember vagy!!!A magán rendelések felé való terelés úgy engem mint a lakosság legnagyobb részét súlyosan érinti.Saját gyógyszer költségem megközelíti a havi 50.-ezer Ft-ot.75 éves vagyok, óriási terhet jelent nekem. Köszönöm, hogy meghallgattak.
0
#184 2014-11-05 lonka  véleménye: (-)
A napi bevásárlásoknál figyelem az árak alakulását. Pld a Pannonia sajt ára egyik napról-a másikra 500.-Ft/kg mértékben emelkedett. Ez 20%-os inflációnak felel meg. Hasonló a citrom árának alakulása.
0
#148 2014-08-05 o1k  véleménye: (#147 válasza)
lenne egy egyszerű és nagyon hatásos megoldás: tisztességes gazdaságpolitikával erősíteni a forintot. 20%-kal gyengébb a forint mint 2010-ben volt. Ez mintegy 80-90 Ft-ot jelent(ene) a benzinárban.
+3
#147 2014-08-05 Marcsi  véleménye: (-)
Amikor a FIDESZ ellenzékben volt, Szijjártó igencsak verte a mellét, hogy ők ha kormányon lennének tudnák, hogy mivel lehetne a benzinárakat leszorítani.No tessék most a mellétveregető eltünt, hogy ne kelljen bizonyítani
+1

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Infláció az Európai Unióban

Az EU 28 tagországában 2014. októberben a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,5%-kal voltak magasabbak, mint 2013. októberben. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (1,8 és 1,5%-kal), míg a legnagyobb drágulás Romániában (1,8%), valamint Ausztriában (1,4%) következett be októberben.


Éves infláció alakulása 2009 - 2013

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak.

2013. évben a fogyasztói árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Átlag felett növekedtek továbbá a szolgáltatások és az élelmiszerek árai. A ruházkodási cikkekért, a tartós fogyasztási cikkekért, a háztartási energiáért kevesebbet kellett fizetni, mint egy évvel korábban.

FusionCharts.


Hiba a böngésződ JavaScript támogatásánál, ami problémákat okozhat.     A megoldást itt találod

PR Csopor