itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2017-ben

Az infláció jelentése: az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

2017.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly
%
112
h ó n a p     a l a t t
2017. óta 2016. óta 2017. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.


A teljes infláció alakulása 2017-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok

#1885 2017-09-02 jani : (-)
mit számit ez a pár forint inflácio-hiszen 300000ezret keresünk-valakik szerint-
0

#1824 2017-08-13 Ildi : (-)
A halmozódó energia árak szinte folyamatos problémát jelentenek mindenki számára. Jelentős áremelkedést generál. Az egyes magánszemélyek, illetve minden cég, és polgármesteri hivatal tehetne ellene. A lakóépületekbe épített napenergia rendszer megoldaná az energia problémáját, melyet minden építménybe be lehet illeszteni. Ma már nagyon fejlett napenergia rendszereket lehet beszerezni. Ezek alkalmasak a villanyáram biztosítására, melegvíz ellátására, fűtés biztosítására. Alkalmazzák is például az űrhajók esetében, de műholdak, űrszondák, is ennek segítségével működnek. Ez ügyben a lakossági tájékoztatás nem teljes, sokan még a huszadik századból származó ismeretekkel ítélik meg a napenergia nyújtotta lehetőségeket, miközben már régen megoldott számtalan korábbi probléma. Én még a nyolcvanas évek végén szereztem be magamnak napelemmel működő számológépet, már akkor sokan alul értékelték. Nagyon olcsó volt egyébként. A mai napig működik, pedig a táskámban sötét van, de ott hordom, és mindig üzemkész. Ezekkel a napelemekkel már eleve működtetnek dolgokat a világűrben, például naptól távoli területen is. Sok gépet lehetne működtetni kisebb- nagyobb méretű napelemekkel.
0
#1812 2017-08-07 vásárlóCsapat : (#1809 válasza)
Kedves HanG,

A lakbér megtalálható a lakásszolgáltatás gyűjtőnév alatt. Jócskán felmentek az árak, de erősen területfüggő: Sopronban és Budapesten kirívó, Nyíregyházán valószínű kevésbé. Mivel a lakásszolgáltatásba tartozik a rezsiharc két fő eleme a víz és a szemétszállítás, így ezek olcsóbbodása és stagnálása miatt ez az inflációs kategória nem drágul látványosan.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf002i.html?down=2282
0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció 2016-ban Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak. 2016 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 1,8%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A fogyasztói árak 2016-ban átlagosan 0,4%-kal nőttek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +0,4%). Az élelmiszerek ára átlagosan 0,7%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (2,3%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4%-kal emelkedett. Az egyéb cikkekért 2,2%-kal kevesebbet kellett fizetni, a háztartási energia ára 0,1%-kal mérséklődött.

Az árak 2016 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 1,8%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2016. évi infláció +1,8% volt, mely így alakult hónapról hónapra:Infláció mértéke 2015-ben

A fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal mérséklődtek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: -0,1%). Az élelmiszerek ára átlagosan 0,9%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (3,1%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 1,9, a tartós fogyasztási cikkeké 0,8%-kal emelkedett. A ruházkodási cikkek ára átlagosan változatlan maradt. A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek ára csökkent (4,6%), a háztartási energia ára 2,9%-kal mérséklődött.

Az árak 2015 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 0,9%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2015. évi infláció +0,9% volt, mely így alakult hónapról hónapra:

Infláció mértéke 2014-ben

A fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal mérséklődtek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: -0,2%). A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások kivételével valamennyi fogyasztási főcsoportban csökkentek az árak. Az átlaghoz képest jelentős volt az árcsökkenés a ruházkodási cikkek esetén (0,7%). A tartós fogyasztási cikkek körében viszont az ármérséklődés a korábbi éveknél visszafogottabb, átlagosan 0,5%-os volt. Az élelmiszerárak 0,4%-kal mérséklődtek. A szeszes italok, dohányáruk drágultak a legnagyobb mértékben, 6,2%-kal, a szolgáltatások pedig 1,8%-kal.

Az árak 2014 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 0,9%-kal voltak alacsonyabbak, tehát a tényleges 2014. évi infláció -0,9% volt, mely így alakult hónapról hónapra:

Infláció mértéke 2013-ban

A fogyasztói árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +1,7%). Az élelmiszerek ára átlagosan 2,8%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (10,9%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkeké 1,9, a ruházkodási cikkeké 0,4%-kal csökkent. Az egyéb cikkekért 0,5%-kal kevesebbet kellett fizetni, a háztartási energia ára 8,5%-kal mérséklődött.

Az árak 2013 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 0,4%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2013. évi infláció +0,4% volt, mely így alakult hónapról hónapra:

Infláció mértéke 2012-ben

A fogyasztói árak átlagosan 5,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +5,7%). Az élelmiszerek ára átlagosan 5,6%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (12,7%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 4,2 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek ára viszont 1,2 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért 7,2%-kal, a ruházkodási cikkekért 2,6%-kal, a háztartási energiáért pedig 6,2%-kal kellett többet fizetni.

Az árak 2012 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 5,0%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2012. évi infláció +5,0% volt, mely így alakult hónapról hónapra:Amennyiben az infláció mértékét több évre visszamenőleg szeretnéd megtekinteni, úgy erre a célra ajánljuk az infláció kalkulátor oldalunkat.


Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.