itt vagy most:    

Infláció mértéke 2014-ben

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.

2014.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatáscsoportokSúly112
h ó n a p     a l a t t
2014. óta 2013. óta 2014. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres lakáskarbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »


Összefogalaló az élelmiszerek inflációjáról - 2014

1 hónap alatt – 2014. májushoz viszonyítva – az élelmiszerekért átlagosan 0,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a cukor ára 4,0%-kal, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 1,4%-kal csökkent. Nőtt az étolaj (1,9%), a liszt és a száraztészta (1,6-1,6%), valamint a sertéshús (0,7%) ára.

12 hónap alatt, 2013. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerárak csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (17,1%), a liszt (16,3%), az idényáras élelmiszerek (15,6%), az étolaj (10,8%), valamint a péksütemények (3,2%) ára. Drágult viszont a sajt (9,0%) és a tej (8,5%).

A teljes infláció alakulása 2014-ben

Van véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(előzetes regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok#107 2014-04-02 Alkesz  véleménye: (-)
Csak annak a statisztikának hiszek amit én hamisítok ... (Sir Winston Churchill)
Miért pont az ellenkezőjét érzem ?
Muszáj a teljes állam /Fidesz-KDNP/ apparátusnak hazudni ?
Sok marha meg el is hiszi ...
0

#93 2014-02-12 ORP  véleménye: (#78 válasza)
fogalmad sincs a haszonról, a betett/kivett pénzről, a beruházás megváltásról és társairól (pld állami szubvencióról). Ezt a dumát pedig könnyű ordibálni, hisz a FŐNÖK zengi. Na, ez az UNDORÍTÓ
0
#89 2014-02-12 o1k  véleménye: (#88 válasza)
Az inláció számításánál az átlagkeresethez hasonlóan kellene egy medián számítás, ami a sokaságot (és az ő vásárlási súlyozásaikat) is figyelmeb veszi, mert: a jelenlegi átlagkereset számítás szerint ha egyvalaki keres 1.300.000 Ft-ot havonta és 5-en 100.000 Ft-ot, akkor az 1.800.000 / 6 = 300.000 Ft átlagkereset. Ami messze nem nevezhető a többség általi kereset átlagának. Persze a kormánypropagandában jól mutat.

Szerintem a hiteltörlesztés a létminimum meghatározásakor sincs figyelembe véve...
Szerintem be kellene vezetni egy "tényleges nettó" jövedelem fogalmat. Bár ha így lenne, akkor sajnos több 4 millióan élnének a létminimum alatt...
0
#88 2014-02-11 Csabi  véleménye: (-)
Kedves vasarlocsapat!
Átlagos családnak tartom magam, 1 gyerek anyós sógor, és a párom. Viszonylag magas bérrel 500bruttó, gyes, anyós tanár. Voltam Havasi koncerten mert nyertem rá jegyet, de semmi másra nem volt pénzem. Nem érzem hogy a népesség bármely részét tükrözné az összetétel. Decemberben a családok több élelmiszert vásárolnak, mint máskor, hiszen otthon vannak, és még ünnep is van. De hogy Én se sielni se egyéb szórakozást kifizetni nem tudok az hétszencség. Italok? Tisztított víz, mert kiszámoltam hogy az ásványvíz is drága, ezért tisztító berendezést vettem, egyszeri költség, kw azért maradt. Nem veszünk alkoholt, és karácsonykor nem ajándékozunk ilyesmit. (Igazából csak a gyerek kapott ajándékot). Évente egyszer jó ha eljutok oda hogy ruhát vegyek, tehát havira leosztani, azt az évi 10eFtot. A fenti szám azt jelentené Én 9eFtot költök ruhára, de a gyerek a többi gyerekestől kap ruhát, kb téli cipőt, meg nyári cipőt kap, a többit kapjuk a többi gyerekestől. Nem látom benne a hitelt, márpedig az mindenkinek van! Nekem is 150eFt arra megy el, ez 50% súlyozva...oktatás? Ha ingyen van, akkor pedig nem költöttem rá. A gyerek még kicsi. 330e Ftból 15% benzinre, az durva.
0
#78 2014-01-26 Jani  véleménye: (#0 válasza)
Undoritó! hogy az energia szolgáltatók,
500 %-lékos haszonnal dolgoznak.
Teszik ezt mind azért! Kisebb társadalmi rétegek,
kiszipolyozása miatt!(politikát vittek mindenbe)
0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Infláció az Európai Unióban

Az EU 28 tagországában 2014. májusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,6%-kal voltak magasabbak, mint 2013. májusban. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (2,1% és 1,8%-kal), míg a legnagyobb drágulás (1,5%) Ausztriában, valamint Luxemburgban (1,4%) következett be.


Éves infláció alakulása 2009 - 2013

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak.

2013. évben a fogyasztói árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Átlag felett növekedtek továbbá a szolgáltatások és az élelmiszerek árai. A ruházkodási cikkekért, a tartós fogyasztási cikkekért, a háztartási energiáért kevesebbet kellett fizetni, mint egy évvel korábban.

FusionCharts.


Hiba a böngésződ JavaScript támogatásánál, ami problémákat okozhat.     A megoldást itt találod