itt vagy most:    

Infláció mértéke 2015-ben

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.

2015.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly112
h ó n a p     a l a t t
2015. óta 2014. óta 2015. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgáltat., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék súllyal - vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.


A teljes infláció alakulása 2015-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(előzetes regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok#343 2015-06-21 Horváth Lajosné : (-)
Az nem igaz, hogy ilyen alacsony az infláció.
2005-2010-ig svájci frank alapú autóhitelünk volt és becsülettel, kifizettük, igaz nem tudtunk a nyugdíjunkból semmit félretenni, most is van kölcsönünk, egy smart tv-t vettünk, most fizettük ki az utolsó részletet. Azóta többször volt nyugdíj emelés, ennek ellenére sokkal nehezebben törlesztettünk, mint 2010 előtt. A NAGYBEVÁSÁRLÁSKOR ugyanannyi pénzért sokkal kevesebb kerül a kosárba, mint 2010 előtt..
0

#232 2015-01-05 palika : (#221 válasza)
Oké-oké, de mennyibe került ugyanez a kenyér tavaly ilyenkor? Azzal hasonlítsd össze!
-5
#221 2014-12-21 Sz : (-)
Tegnapelőtt voltam az Intersparban egy 1 kg-os kovászolt parasztkenyér 500 Ft.Ennyit az inflációrol
+4
#205 2014-12-07 Bonzo : (-)

Tisztelt Cím!

Az egészségügyi áremelés, a gyógyszerek árának ige magas ára ami személy szerint engem érint.Az egészségügynél, ha nincs protekciód, elveszett ember vagy!!!A magán rendelések felé való terelés úgy engem mint a lakosság legnagyobb részét súlyosan érinti.Saját gyógyszer költségem megközelíti a havi 50.-ezer Ft-ot.75 éves vagyok, óriási terhet jelent nekem. Köszönöm, hogy meghallgattak.
+2
#184 2014-11-05 lonka : (-)
A napi bevásárlásoknál figyelem az árak alakulását. Pld a Pannonia sajt ára egyik napról-a másikra 500.-Ft/kg mértékben emelkedett. Ez 20%-os inflációnak felel meg. Hasonló a citrom árának alakulása.
0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció alakulása 2009 - 2014 Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak.

2014-ben a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal csökkentek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: -0,2%). A legnagyobb mértékben a háztartási energia ára csökkent. Árcsökkenés következett be a ruházkodási cikkek, a közlekedés, valamint az élelmiszerek esetében.