itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2018-ban

Az infláció jelentése: az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

2018.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly
%
112
h ó n a p     a l a t t
2017. óta 2017. óta 2018. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.


A teljes infláció alakulása 2018-ban

Van véleményed az áremelkedésről, inflációról?
Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)


#2237 2018-01-02 Zsóka: (-)
Ez a kormány az MNB által mesterségesen nyomott jegybanki alapkamatot nevezi inflációval. A valós áremelkedés a mi megfigyelésünk alapján is kétszámjegyű. Soha nem volt ilyen nagy mértékű az olló a két szám között. Sajnos ehhez igazítanak minden költségvetési kifizetés növekedést. A szociális kiadások, az egészségügy, a nyugdíjak, oktatás stb. Nagyon nagy baj van, reméljük egyre többen átlátják.
EgyetértekNem értek egyet+4

#2200 2017-12-22 Puszika: (#2068 válasza)
Tiltakozom a kereskedők nevében! A termelő nyelte le az ÁFA-csökkentés mértékét.A vevőnek mindegy, csak a tisztánlátás miatt írtam.
EgyetértekNem értek egyet0
#2105 2017-11-19 Atesz: (-)
Ez a szemét kormány szó szerint hülyének nézi az embereket. Hazugság az egész inflációról szóló kimutatás. Honnan veszik ezeket az adatokat ?
Bődületes áremelések voltak . Ezt csak az érzi meg, aki nem milliókat keres. Sorolhatnám a termék csoportokat, de nem férne el az oldalon.
Szégyen ami ebben az országban történik!!!
Börtönbe az összes rohadékot!!!
EgyetértekNem értek egyet+10

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények »Éves infláció 2017-ben Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak. 2017 decemberében a fogyasztói árak összességében 2,1%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A fogyasztói árak 2017-ben átlagosan 2,4%-kal nőttek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +2,4%). Az élelmiszerekért 2,8%-kal többet kellett fizetni. A legnagyobb mértékben, 4,8%-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,6, a szolgáltatásoké 1,5, a háztartási energiáé 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,5%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

Az árak 2017 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 2,1%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2017. évi infláció +2,1% volt, mely így alakult ki hónapról hónapra:


Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!