itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2015-ben

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.

2015.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly112
h ó n a p     a l a t t
2015. óta 2014. óta 2015. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgáltat., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.


A teljes infláció alakulása 2015-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(előzetes regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok

#414 2015-10-23 Török Zoltán Gábor : (-)
Kedves mindenki!
Az infláció igazából nem az, amit mondanak a köz népének. Az infláció igazából azt jelenti, hogy egy adott népnek mennyi hitelt adnak ki a bankok, és ez a levegőből létrehozott pénz ( a bankoknak csak 2 % a fedezete, a többi, 98 % hamis pénz ) csak úgy jön létre, hogy igény van a hitelre, és létrehozzák, fedezet nélkül. Ez a pénz mennyiség azután bekerül a forgalomba,és ez okozza az inflációt.Ezt a hitel pénzt ráterhelik az össz lakosságra, és ez így egy rejtett adó. Manapság a kormány pénzhelyettesítőkkel, ( pl.:Erzsébet utalvány ), és a kereskedelmi mérleg javításával, plusz alacsony kamatú gazdaságélénkítő hitelekkel ( gazdasági folyamatok helyreállítása, ) tud védekezni ez ellen.Tehát a fedezetlen banki hitelek okozzák az inflációt,ezt kellene hivatalosan, és az igazságosság szerint inflációnak nevezni.
+1

#399 2015-09-19 Katika : (#343 válasza)
Drága lelkem, oszt minek vettek sz'arttv-t, a régi nem vót jó?
Nem köllene törleszteni, sporolnyi köll!
+1
#363 2015-07-28 hjani78 : (-)
Állítólag az infláció évek óta nagyon alacsony, akkor magyarázza már el nekem valaki, hogy a forint árfolyam pár év alatt hogyan ment fel 270-ről 308-310-re az euróhoz képest? Nem megy a matek mi?!?
+4

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció 2014-ben Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak.

2014-ben a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal csökkentek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: -0,2%). A legnagyobb mértékben a háztartási energia ára csökkent. Árcsökkenés következett be a ruházkodási cikkek, a közlekedés, valamint az élelmiszerek esetében is.

Amennyiben az infláció mértékét több évre visszamenőleg szeretnéd megtekinteni, úgy erre a célra ajánljuk az infláció kalkulátor oldalunkat.