itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2015-ben

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.

2015.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly112
h ó n a p     a l a t t
2015. óta 2014. óta 2015. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.


A teljes infláció alakulása 2015-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(előzetes regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok

#485 2016-01-13 Netuddki : (-)
HÁNY SZÁZALÉKKAL DRÁGÁBB MOST AZ EURÓ, MINT EGY ÉVVEL EZELŐTT? Ez az inflációs ráta
0

#462 2015-12-22 kekém : (-)
Megkaptam a biztositó levelét. A 2016.03.22 - 217.03.21-ig tartó biztosítási évre a fogyasztói árindexet alapul véve 2,5 %-al módosul (természetesen növekszik!) a biztositási szolgáltatás összege.
Segitsetek már ki: akkor most volt tavaly 2,5%-os infláció, vagy nem?
Ez a nyugdíj összegén miért nem jelenik meg? Ahhoz más statisztikát használnak?
Azt a másik statisztikát egy másik statisztikai intézet adja?
Akkor most melyik a hivatalos?
+1
#414 2015-10-23 Török Zoltán Gábor : (-)
Kedves mindenki!
Az infláció igazából nem az, amit mondanak a köz népének. Az infláció igazából azt jelenti, hogy egy adott népnek mennyi hitelt adnak ki a bankok, és ez a levegőből létrehozott pénz ( a bankoknak csak 2 % a fedezete, a többi, 98 % hamis pénz ) csak úgy jön létre, hogy igény van a hitelre, és létrehozzák, fedezet nélkül. Ez a pénz mennyiség azután bekerül a forgalomba,és ez okozza az inflációt.Ezt a hitel pénzt ráterhelik az össz lakosságra, és ez így egy rejtett adó. Manapság a kormány pénzhelyettesítőkkel, ( pl.:Erzsébet utalvány ), és a kereskedelmi mérleg javításával, plusz alacsony kamatú gazdaságélénkítő hitelekkel ( gazdasági folyamatok helyreállítása, ) tud védekezni ez ellen.Tehát a fedezetlen banki hitelek okozzák az inflációt,ezt kellene hivatalosan, és az igazságosság szerint inflációnak nevezni.
+1

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció 2015-ben Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak.

A fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal mérséklődtek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: -0,1%). Az élelmiszerek ára átlagosan 0,9%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (3,1%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 1,9, a tartós fogyasztási cikkeké 0,8%-kal emelkedett. A ruházkodási cikkek ára átlagosan nem változott. A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek ára csökkent (4,6%), a háztartási energia ára 2,9%-kal mérséklődött.

Amennyiben az infláció mértékét több évre visszamenőleg szeretnéd megtekinteni, úgy erre a célra ajánljuk az infláció kalkulátor oldalunkat.

Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.