itt vagy most:    

Hírek, érdekességek

2019.08.03

Üzemanyag Elértük a benzinfogyaztásban a válság előtti szintet
2019 második félévére jutottunk oda a 95-ös benzinfogyasztásban, mint 2010 elején. A gázolajfogyasztás viszont már 50 százalékkal haladja meg az akkori mértéket. A prémium üzemanyagok fogyasztása viszont azóta több mint ötszörösére emelkedett.
A benzinfogyasztás visszaesésének okai között a gazdasági hanyatlás és a magas ár volt, amely normalizálódására 2014 végéig kellett várni. A magyar autópiac szerkezete is átalakult a válság után, sokan fordultak a benzines új autók felől a használt dízelek felé.
A gázolajfogyasztás jelentős részét a gazdasági szereplők, a fuvarozók és a mezőgazdaság adja.

Az elmúlt negyedévben 6 százalékkal nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás a MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) adatai szerint, amiből a benzin közel 4, a gázolaj több mint 7%-os növekedéssel vette ki a részét. A prémium benzin eladása ezeknél sokkal nagyobb mértékben nőtt, 18,5 százalékkal.Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!


2019.07.23

adózás Jól hizlaljuk a költségvetést
Az idei első félévben az előző év azonos időszakához képest az állam bevételei 15 százalékkal nőttek, kiadásai viszont 1,6 százalékkal csökkentek.
Általános forgalmi adóból (áfa, amit a lakosság fizet) 22,4%-kal több folyt be, ami majdnem 400 milliárd Ft pluszt jelent. A második legnagyobb bevételi forrás a személyi jövedelemadó, amiből az éves növekedés tíz százalékos volt (+105 milliárd Ft). A harmadik helyen a jövedéki adó áll, amiből 9 százaléknyi volt a többlet (+45 milliárd Ft).
Hogy a kisvállalkozókat se hagyjuk ki a sorból, a KATA és a KIVA bevételek 30 illetve 70 százalékkal gyarapodtak.

A költségvetés teljes bevételének közel 65 százalékát közvetlenül mi, a lakosság adjuk »

A családi támogatásokra kiadott összeg viszont az idei első félévben a tavalyihoz képest 2 százalékkal csökkent. (a családvédelmi akcióterv idén a második félévben és majd jövőre jelent kiadásokat). Nyugdíjakra a nyugdíjemelésnek és a tervezett inflációnak megfelelően 2,7 százalékkal költöttek többet.

2019.06.18

Műanyag szemét Rengeteg műanyagrészecskét eszünk
Évente fejenként legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan és hasonló mennyiséget lélegeznek be egy új tanulmány szerint.

A mikroműanyag szennyezettséget főként a műanyag szemét elbomlása okozza, ez a világon mindenütt jelen lévő probléma. A mikroműanyagok megtalálhatók a levegőben, a talajban, folyókban, palackozott és csapvízben, stb..

A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Egyes részecskék olyan kicsik lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki.

A valós számok sokkal nagyobbak is lehetnek, mivel a táplálkozási irányvonalak alapján a kutatók csupán az ételek és italok kis csoportját - a kalóriabevitel 15 százalékát - elemezték. Becsléseik szerint a felnőttek évente átlagosan 50 ezer, a gyerekek pedig 40 ezer mikrorészecskét nyelnek le. A kutatás szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét: a palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz.


2019.05.24

Kilogramm Megváltozott a kilogramm definíciója
Az "egy kiló" ezidáig annyi volt, amennyit egy párizsi széfben tartott platina-iridium ötvözetből készült tömb nyomott. Az 1879-ben készített kilogramm-etalonnal a légmentesen zárt üvegbura alatt az évek múlásával elvileg semmi sem történik, ami miatt megváltozna a tömege. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja. Ezért a szakértők olyan állandó formulákat kerestek, amelyek hosszabb távon is használhatóak.
Az új definíció a tömeg és az elektromos áram összefüggésén alapul. Az elektromágnesek által generált erő képes felemelni a mágnes alá helyezett fémeket. Hogy mekkora tömeg emelhető fel, az a tekercseken áthaladó elektromos áramtól függ.
Az átállás természetesen "halandó ember" számára érzékelhetetlen.


2019.04.16

Üzemanyag Rekordon az első negyedéves üzemanyagfogyasztás
Idehaza az elmúlt negyedévben 8,1 százalékkal nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás a MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) adatai szerint, amiből a benzin közel 5, a gázolaj több mint 10%-os növekedéssel vette ki a részét. A prémium benzin eladása ezeknél sokkal nagyobb mértékben nőtt, közel 22 százalékkal.


2019.03.14

közvélemény Mit szeretsz, vagy utálsz a boltokban?
Egy kedves felkérés alapján, egy készülő diplomamunka kapcsán arra invitálunk, hogy egy érdekes, névtelen kérdőív keretében mondd el mennyire tudatosan vásárolsz, mennyire csábulsz el, mit szeretsz és utálsz a boltokban? Kiderül(het), hogyan hatnak a tudatalattidra a kereskedők.
Ugrás a kérdőívre »

Ha végeztél, nézd meg, hogy a többiek hogyan vélekedtek.


2019.02.09

adózás Adóbefizetések alakulása
Gáláns dolog az adókedvezmény, de valóban kevesebbet fizetünk az államkasszába? A vállalatok az elmúlt három év folyamán csökkenő mértékben (összegszerűen is és arányaiban is) járultak hozzá a magyar költségvetéshez, az ország fenntartásához, miközben a lakossági befizetései folyamatosan emelkedtek/emelkednek.

A költségvetés bevételei az arányok tekintetében
ÉvGazdálkodó
szervezetektől
Lakossági és fogyasztáshoz
kapcsolódó befizetésekből
201612,8%52,7%
201711,9%53,3%
201810,5%57,6%

Megnéztük az állami költségvetés lakossági befizetéseit »

2019.01.22

Üzemanyag Sokkal több üzemanyag fogyott tavaly, mint tavalyelőtt
Idehaza a múlt évben 7,4 százalékkal nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás a MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) adatai szerint, amiből a benzin benzin 5, a gázolaj 8,9%-os növekedéssel vette ki a részét. Utóbbi növekedése még talán magyarázható a növekvő kereskedelmi forgalommal és az építőiparral, de a prémium üzemanyagok (leginkább a benzin) 12,4 százalékos növekedése aligha.
Szóval, tavaly is jól ment az autósoknak.


2019.01.15

Kereskedelem Lenyomta az üzemanyagár az év végére az inflációt
2018-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 5,6 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.
Végül jól jártak a nyugdíjasok is, mivel 2018-ban a nyugdíjemelés 3 százalékos volt, miközben az éves nyugdíjas infláció 2,7 százalékos lett. Pedig októberig elég nagy veszteség volt kilátásban.


2019.01.05

nyereményjáték Európai átlag felett költünk szerencsejátékra
Többet költünk, mint az európai átlag, de legalább kevesebbet veszítünk a szerencsejátékon. Egy átlagos európai hozzávetőleg évi 50 ezer forintot költ lottóra és szerencsejátékra, a magyarok évi átlagos 53 ezer forintos költése csak alig magasabb ennél, de a jövedelmekhez képest ez az európai átlag felett van.
Miközben Európában alig nő a lottótársaságok árbevétele, addig Magyarországon dinamikus a bővülés: nálunk különösen a sportfogadások és a kaparós sorsjegyek hizlalják a Szerencsejáték Zrt-t.


2019.01.02

adózás Ami kimarad a kormányzati propagandából
Új év, újabb "nemmegszorítások" a béreket és vásárlásokat illetően. Lássunk közülük néhányat:

  • Megszűnt az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet Kártya
  • Cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok esetén átl. 20%-kal nőtt a népegészségügyi termékadó
  • Egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem maradt: SZÉP-kártya
  • Megszűnt a 25 év alattiak és 55 év felettiek foglalkoztatása után járó kedvezmény
  • Kiterjesztették a népegészségügyi termékadót a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is (pálinka, Unicum)
  • Emelkedett a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója

További idei és korábbi években tapasztalt intézkedések »Az elmúlt évek hírei, érdekességei »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!