itt vagy most:    

Hírek, érdekességek

2019.05.24

Kilogramm Megváltozott a kilogramm definíciója
Az "egy kiló" ezidáig annyi volt, amennyit egy párizsi széfben tartott platina-iridium ötvözetből készült tömb nyomott. Az 1879-ben készített kilogramm-etalonnal a légmentesen zárt üvegbura alatt az évek múlásával elvileg semmi sem történik, ami miatt megváltozna a tömege. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja. Ezért a szakértők olyan állandó formulákat kerestek, amelyek hosszabb távon is használhatóak.
Az új definíció a tömeg és az elektromos áram összefüggésén alapul. Az elektromágnesek által generált erő képes felemelni a mágnes alá helyezett fémeket. Hogy mekkora tömeg emelhető fel, az a tekercseken áthaladó elektromos áramtól függ.
Az átállás természetesen "halandó ember" számára érzékelhetetlen.Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!


2019.04.16

Üzemanyag Rekordon az első negyedéves üzemanyagfogyasztás
Idehaza az elmúlt negyedévben 8,1 százalékkal nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás a MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) adatai szerint, amiből a benzin közel 5, a gázolaj több mint 10%-os növekedéssel vette ki a részét. A prémium benzin eladása ezeknél sokkal nagyobb mértékben nőtt, közel 22 százalékkal.


2019.03.14

közvélemény Mit szeretsz, vagy utálsz a boltokban?
Egy kedves felkérés alapján, egy készülő diplomamunka kapcsán arra invitálunk, hogy egy érdekes, névtelen kérdőív keretében mondd el mennyire tudatosan vásárolsz, mennyire csábulsz el, mit szeretsz és utálsz a boltokban? Kiderül(het), hogyan hatnak a tudatalattidra a kereskedők.
Ugrás a kérdőívre »

Ha végeztél, nézd meg, hogy a többiek hogyan vélekedtek.


2019.02.09

adózás Adóbefizetések alakulása
Gáláns dolog az adókedvezmény, de valóban kevesebbet fizetünk az államkasszába? A vállalatok az elmúlt három év folyamán csökkenő mértékben (összegszerűen is és arányaiban is) járultak hozzá a magyar költségvetéshez, az ország fenntartásához, miközben a lakossági befizetései folyamatosan emelkedtek/emelkednek.

A költségvetés bevételei az arányok tekintetében
ÉvGazdálkodó
szervezetektől
Lakossági és fogyasztáshoz
kapcsolódó befizetésekből
201612,8%52,7%
201711,9%53,3%
201810,5%57,6%

Megnéztük az állami költségvetés lakossági befizetéseit »

2019.01.22

Üzemanyag Sokkal több üzemanyag fogyott tavaly, mint tavalyelőtt
Idehaza a múlt évben 7,4 százalékkal nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás a MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) adatai szerint, amiből a benzin benzin 5, a gázolaj 8,9%-os növekedéssel vette ki a részét. Utóbbi növekedése még talán magyarázható a növekvő kereskedelmi forgalommal és az építőiparral, de a prémium üzemanyagok (leginkább a benzin) 12,4 százalékos növekedése aligha.
Szóval, tavaly is jól ment az autósoknak.


2019.01.15

Kereskedelem Lenyomta az üzemanyagár az év végére az inflációt
2018-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 5,6 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.
Végül jól jártak a nyugdíjasok is, mivel 2018-ban a nyugdíjemelés 3 százalékos volt, miközben az éves nyugdíjas infláció 2,7 százalékos lett. Pedig októberig elég nagy veszteség volt kilátásban.


2019.01.05

nyereményjáték Európai átlag felett költünk szerencsejátékra
Többet költünk, mint az európai átlag, de legalább kevesebbet veszítünk a szerencsejátékon. Egy átlagos európai hozzávetőleg évi 50 ezer forintot költ lottóra és szerencsejátékra, a magyarok évi átlagos 53 ezer forintos költése csak alig magasabb ennél, de a jövedelmekhez képest ez az európai átlag felett van.
Miközben Európában alig nő a lottótársaságok árbevétele, addig Magyarországon dinamikus a bővülés: nálunk különösen a sportfogadások és a kaparós sorsjegyek hizlalják a Szerencsejáték Zrt-t.


2019.01.02

adózás Ami kimarad a kormányzati propagandából
Új év, újabb "nemmegszorítások" a béreket és vásárlásokat illetően. Lássunk közülük néhányat:

  • Megszűnt az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet Kártya
  • Cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok esetén átl. 20%-kal nőtt a népegészségügyi termékadó
  • Egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem maradt: SZÉP-kártya
  • Megszűnt a 25 év alattiak és 55 év felettiek foglalkoztatása után járó kedvezmény
  • Kiterjesztették a népegészségügyi termékadót a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is (pálinka, Unicum)
  • Emelkedett a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója

További idei és korábbi években tapasztalt intézkedések »Az elmúlt évek hírei, érdekességei »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!