itt vagy most:    

Hírek, érdekességek

2019.01.15

Kereskedelem Lenyomta az üzemanyagár az év végére az inflációt
2018-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 5,6 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak.
Végül jól jártak a nyugdíjasok is, mivel 2018-ban a nyugdíjemelés 3 százalékos volt, miközben az éves nyugdíjas infláció 2,7 százalékos lett. Pedig októberig elég nagy veszteség volt kilátásban.


2019.01.05

nyereményjáték Európai átlag felett költünk szerencsejátékra
Többet költünk, mint az európai átlag, de legalább kevesebbet veszítünk a szerencsejátékon. Egy átlagos európai hozzávetőleg évi 50 ezer forintot költ lottóra és szerencsejátékra, a magyarok évi átlagos 53 ezer forintos költése csak alig magasabb ennél, de a jövedelmekhez képest ez az európai átlag felett van.
Miközben Európában alig nő a lottótársaságok árbevétele, addig Magyarországon dinamikus a bővülés: nálunk különösen a sportfogadások és a kaparós sorsjegyek hizlalják a Szerencsejáték Zrt-t.


2018.10.20

Üzemanyag Újra lehet pályázni állami ingyenpénzre a háztartási nagygépek cseréjéhez
2018 november 5-től újraindul az Otthon melege program, amellyel a háztartási nagygépek (hűtő-fagyasztó és mosó-szárítógépcsere) cseréjére nyílik lehetőség.
A kormány a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődés és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel idén 2 milliárd forintra emelte.
A hűtő-/fagyasztó-/mosó-/mosó-szárítógép csere részletei »


Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!


2018.08.22

Üzemanyag Jelentősen nőtt az üzemanyagfogyasztás
Idehaza az idei év első félévében 8,2 százalékkal fogyott több üzemanyag a tavalyi első félévhez képest a legnagyobb töltőállomásokat tömörítő MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) legutóbbi értékesítési adatai szerint. Egyedül a 98-as motorbenzin esetén volt visszaesés, minden más üzemanyagtípusból több került a járművekbe.
Folytatódott az eddigi tendencia, így továbbra is a legnagyobb eladás-növekedést a prémium üzemanyagoknál lehetett tapasztalni: prémium benzin +22,9%, gázolaj: +9,8%

2018.08.16

NFL Sokan várják már: kezdődik az NFL - Észak-amerikai futballbajnokság
Hosszú szünet után kezdetét veszi az előszezon, amit az NFL rajongók alig várnak már. A megszállott sportfogadókat nehéz lebeszélni arról, hogy az NFL kiszámíthatatlan előszezonjára pénzt áldozzanak. Viszont nem csak ők szaladnak vakon fejjel a falnak, hanem éppen ilyen semmit tudóan csapnak a lecsóba a fogadóirodák is. Kérdés, ki lehet ebből kerülni jól is? A válasz: Információgyűjtés, kutatómunka »


2018.08.04

gyógyszertárak Egyre többe kerül Magyarországon az egészség
Az elmúlt 17 év alatt 156,8%-kal emelkedtek Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások és termékek árai az Eurostat adatai szerint. Ezzel minden más uniós tagállamot magunk mögé utasítottunk jóval túlszárnyalva az EU átlagát.
Összességében 2000 és 2017 között 36,5%-kal drágult az élet az unióban, Magyarországon 98%-kal. De nemcsak az áremelkedés haladja meg hazánkban jelentősen az EU átlagát, hanem a zsebből fizetett egészségügyi kiadások aránya is, ami szemben a 3,9%-os uniós átlaggal Magyarországon a családok kiadásaiból 4,9%-kal részesedik (2016-os Eurostat adat).


2018.06.22

Lottó A gyenge Forint miatt drágul a lottózás
A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hetek euró árfolyam-változása miatt 2018. június 23-tól 680 Ft-ra változik.
Az alapjáték árának változása egyben azt is jelenti, hogy a forintban meghatározott nyeremények értéke is magasabb lesz, azaz nagyobbak lesznek az alsó nyerőosztályok nyereményei.


2018.06.11

Kereskedelem Még mindig a Tesco áll a magyarországi kereskedelmi toplista élén
Tavalyi teljesítménye alapján változatlanul a Tesco a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc Magyarországon, csaknem 809 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal - tette közzé a kiskereskedelmi toplistát a Trade magazin.
A második és a harmadik helyen sincs változás; a Coop 604 milliárd, a Spar 562,5 milliárd forintos bruttó forgalmat ért el 2017-ben. A CBA a negyedik, 508 milliárd forintos bruttó forgalommal. A Lidl 450 milliárd forintos bruttó bevétellel az ötödik lett, és 2016-hoz képest megelőzte a Reált, amely bruttó 398 milliárd forintos forgalmával a hatodik helyen végzett. Az Auchan 363,5 milliárd forintos bevétellel maradt a hetedik, a Penny Market 260 milliárd forinttal a nyolcadik és az Aldi 208 milliárddal a kilencedik. A dm 93,9 milliárd forintos forgalmával megőrizte tizedik helyét, a Rossmann pedig 78,4 milliárddal ismét a tizenegyedik lett.

A toplistán összességében minden lánc növelni tudta bevételét az előző évihez képest.


2018.05.27

Üzemanyag Megnyitotta benzinkútjait az Aldi
Az ALDI diszkont üzemanyagtöltő állomásai Budaörsön, Szigetszentmiklóson és Sopronban nyíltak meg az elmúlt napokban. A diszkont benzinkutaknál az áruházak nyitvatartási ideje alatt lehet tankolni: a kútoszlopnál található érintőképernyőn ki kell választani az üzemanyag vásárlást, majd meg kell adnia a fizetési módot (készpénz, kártya). A tankolás összegének beírása után jelezhető az áfás számla-igény, majd megkezdhető a tankolás, mely a megadott vagy befizetett összeg elérésekor automatikusan leáll. Ha nem a teljes összegért tankoltunk, akkor a fennmaradó összeget a bizonylaton található utalványkóddal lehet 60 napig levásárolni.


2018.04.09

Kereskedelem Egyre többet költünk, mégis fogynak a boltok
Annak ellenére, hogy hónapról hónapra (legutóbb pl. 6,5%) növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom, a boltok száma folyatamosan csökken az országban.
Míg 2013-ban a boltok száma 152 ezer volt, addig 2017 közepére már csak 133 ezer maradt. Vagyis 4 év alatt 19 ezer bolt szűnt meg úgy, hogy közben a Nemzeti Dohánybolt hálózat is kiépült (közel 6000 új bolttal).
A folyamat többek között valószínűleg a bérek (minimálbér) gyors növekedésére, a Nemzeti dohányboltok létrejöttére, az online pénztárgépekre vezethető vissza.


2018.03.26

Lottó A magyar Hatoslottó a legjobb
A több mint 1 milliárd forintos főnyereményével a magyar Hatoslottó a világ lottójátékainak ár/érték versenyében a dobogó legfelső helyére ugrott.
A főnyeremény nagyságát, a szelvény árát és a nyerési esélyeket alapul vevő rangsorban mindenkit maga mögé utasított.


2018.02.14

infláció Kevesebbet költünk majd élelmiszerre?
A KSH az idén is módosított az inflációs kosáron. A KSH szerint tavalyhoz képest 2018-ban minden másra többet költünk majd arányaiban, mint élelmiszerre.
Kevesebbet költünk: élelmiszer: -0,6; szesz., dohány: -0,15; egyéb: -0,15
Többet költünk: vendéglátás: +0,25; szabadidő: +0,20; ruházat: +0,20; egészségügy: +0,10
A változás százalékpontban értendő
Az élelmiszerek drágulása (mely minden évben átlag feletti) így kevésbé húzza majd fel a "hivatalos" inflációt.
Az élelmiszerek rohamos áremelkedését támasztja alá a privatbankar.hu legutóbbi nagybevásárlási felmérése is »


2018.02.08

Üzemanyag Jól fogynak a prémium üzemanyagok
A prémium üzemanyagok forgalma a legnagyobb töltőállomásokat tömörítő MÁSZ (Magyar Ásványolaj Szövetség) legutóbbi értékesítési adatai szerint közel 30 százalékkal nőtt 2017-ben a megelőző évhez képest,
Az elmúlt öt évben, a prémium üzemanyagok az összes értékesítésen belüli súlya 3 százalékról 8 százalék fölé emelkedett Magyarországon.


2018.01.24

Pénz Új ezres jön
A bankjegycsere következő lépéseként 2018. március 1-től kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek, amelyek régi változataival 2018. október 31-ig fizethetünk majd. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, azóta a hatból már négy címlet megújult.


2018.01.22

Pénz Több tízmilliárd forintot hagyunk a bankoknál és a kormánynál
A múlt év első kilenc hónapjában a készpénzfelvételek után a bankok összesen 44,5 milliárd forint bevételre tettek szert, ami 7 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest. Ne feledjük, a költségek nagy része a készpénzfelvételre kivetett pénzügyi tranzakciós adó révén keletkezik.
A jegybanki statisztikákból kiderül az is, hogy 2017 első kilenc hónapjában Magyarországon kiadott bankkártyákkal történő készpénzfelvételek összege 5364 milliárd forintra rúgott, ami szintén 7 százalék körüli növekedést jelentett.
Az elmúlt évek hírei, érdekességei »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!