itt vagy most:     »

Fizetett szabadság kiszámítása 2018-ban

Az éves szabadság - korábbi nevén rendes vagy fizetett szabadság - alapszabadságból valamint több címen is járó pótszabadság(ok)ból áll össze.

Alapszabadság

Az alapszabadság, az a szabadság, ami minden, teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót megillet, 20 nap. Ehhez jönnek kiegészítésül az alábbiakban részletezett pótszabadságok. Fontos tudni, hogy a részmunkaidős (6 és 4 órás) munkavállalónak is ugyanannyi nap szabadság jár, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozónak.

Életkor alapú pótszabadság

Háromévente nő a pótszabadság mértéke egy nappal. Először a munkavállaló 25, utoljára 45 éves korában növeli az összes szabadság mértékét. A fiatal munkavállalóknak is jár pótszabadság, mely utoljára abban az évben esedékes amikor a 18. életévét betölti.

ÉletkorPótszabadság
16-18+5
19-240
25-27+1
28-30+2
31-32+3
33-34+4
35-36+5
37-38+6
39-40+7
41-42+8
43-44+9
45-+10Gyermek(ek) után járó pótszabadság

A saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek(ek) után járó pótszabadság először a gyermek születésének évében jár, utoljára pedig abban az évben, amikor 16. életévét betölti. Ez a kiegészítő szabadság mindkét szülőt megilleti.

Gyermekek
száma
Pótszabadság
1+2
2+4
3 vagy több+7

Apaszabadság: Az apának gyermeke születése esetén egyszeri 5 nap szabadság jár, amelyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig vehet ki.
Ikergyermekek születése esetén ez a kiegészítő szabadság mértéke egyszeri 7 nap.

Fogyatékos gyermek: Ha a munkavállaló fogyatékos gyermeket nevel - olyan gyermeket akire magasabb összegű családi pótlék került megállapításra -, akkor +2 nap szabadság illeti meg gyermekenként évente. Ez a kiegészítő szabadság mindkét szülőt megilleti.
Egészségkárosodási pótszabadság

A legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező munkavállalót évente +5 nap szabadság illeti meg. Szintén 5 nap pótszabadság jár annak a munkavállalónak, aki fogyatékossági támogatásra, vagy vakok személyi járadékára jogosult.


Munkaköri pótszabadság

A föld alatt állandó jelleggel dolgozó munkavállalót a nehéz munkakörülményekre tekintettel évente +5 nap szabadság illeti meg.

Ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalónak évente +5 nap szabadság jár.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!