van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Egészségügyi szolgáltatási (TB) járulék

A TB járulék összegét minden magyar állampolgárnak meg kell fizetnie, vagy egyénileg, vagy a munkáltatója által. Aki dolgozik, attól a munkáltató automatikusan levonja a fizetéséből, aki azonban nem, annak minden hónapban saját magának kell fizetnie ezt az összeget. A kismamák ellátásaiból automatikusan levonják az TB járulék összegét, és a nyugdíjasoknak sem kell külön fizetniük.

Tízmillió magyar emberből alig több, mint négymillióan fizetik saját jövedelmük alapján az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ismertebb nevén a TB járulék-ot). Hatmillió ember TB-jét tehát az állam fizeti (egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt).

Természetesen a TB járulékért cserébe a befizető az állami egészségügyi intézményekben teljeskörű egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére lesz jogosult - amiről leginkább hosszú várólisták, tömött rendelők, az ellátással elégedetlen betegek, és megdöbbentő esetek jutnak mindenkinek eszébe.

TB járulék 2019-ben

2019-ban a minimálbér emelkedésével együtt a TB-járulék összege is nőtt. A tavalyi 7320 forint helyett az idei évtől 180 forinttal többel 7500 forint mértékben kell minden hónapban hozzájárulni a magyar egészségügyi ellátás működtetéséhez. A megemelt TB járulékot először februárban kell befizetni azoknak, akik egyénileg fizetik hónapról-hónapra a saját TB-jüket.

ÉvTB járulék (Ft)
20084.350
20094.500
20104.950
20115.100
20126.390
20136.660
20146.810
20156.930
20167.050
20177.110
20187.320
20197.500TB járulék fizetés egyénileg (magam után)

Az egészségügyi járulék fizetését belföldi állampolgárként (aki magyarországi lakcímmel rendelkezik) nem lehet megtagadni vagy felfüggeszteni. Ha valaki munkanélkülivé válik, akkor a munkahely megszűnése utáni naptól kezdődően TB járulék fizetésére van kötelezve minden magyar állampolgár, ezt pedig tizenöt napon belül kötelessége bejelenteni az adóhatósághoz. Mivel a munkanélkülivé válás bárkit váratlanul is érhet, ezért úgynevezett passzív jogon még 45 napig mindenki jogosult egészségügyi ellátásra, azonban a 46. naptól már el kell kezdenie fizetni a TB járulék esedékes havi összegét.

Abban az esetben, ha valaki álláskeresési járadékban (munkanélküli segély) részesül, akkor arra az időszakra (maximum 90 napig) nem kel külön TB-t fizetnie. Aki 90 nap után is munkanélküli, és már nem jogosult álláskeresési járadékra, annak addig amíg állást keres, szükséges fizetnie a TB járulék havi összegét. (TB járulékot azoknak is kell fizetni, akiknek sohasem volt munkájuk.)
Ha valaki hosszabb időre külföldön vállal munkát, akkor érdemes itthon kijelentkeznie a TB járulék fizetésének kötelezettsége alól, hogy csak a külföldi országban fizesse az egészségügyi hozzájárulást, mert évekre visszamenőleg is kiszabhatja a NAV a be nem fizetett TB tartozás teljes összegét.

Aki érettségi után nem kerül be egyetlen felsőoktatási intézmény nappali képzésére sem, és munkát sem vállal, vagy aki esti vagy levelező rendben tanul, annak gondoskodnia kell a TB-járulékának megfizetéséről. A fizetést illetően a diákigazolvány érvényességi ideje a mérvadó. Nem kell fizetnie a járulékot annak a hallgatónak, akinek élő hallgatói jogviszonya van, de passzív félév miatt szünetelnek a tanulmányai.

A TB fizetés egy adatlap beküldésével kezdeményezhető bármely magyarországi adóhivatalnál. A megfelelően kitöltött 'T1011 dokumentumot az adóhatósághoz kell eljuttatni.

A TB járulék összegét minden hónap tizenkettedik napjáig szükséges a megadott számlaszámra elutalni vagy csekken befizetni.

Létezik TB járulék fizetési mentesség is, mely azoknak a rászorultaknak jár, akiknek a havi jövedelme családjukat tekintve összesen nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 120 százalékát, vagy ha egyedül élnek, akkor havi jövedelmük nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 150 százalékát, és semmilyen vagyonnal nem rendelkeznek sem ők, sem a családjuk.
A TB fizetés alól mentességet az illetékes járási hivatalban lehet igényelni, melyről egyénileg döntenek.

Ha valaki hosszú ideig munkanélküli volt, bejelentkezett a TB járulék fizetéshez, de szerencsés módon talált magának állást, akkor kijelentkeznie már nem kell a kötelezettség alól. A munkába állás automatikus járulék fizetést jelent, és az egyéni fizetés ezáltal automatikusan megszűnik, nem történhet meg a dupla TB járulék fizetés esete.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!