itt vagy most:     »

Családi adó- és jarulékkedvezmények 2018

Első házasok adókedvezménye

Az első házasok adókedvezményre életkortól függetlenül az a házaspár (vagy bejegyzett élettársak) jogosult, ahol legalább az egyik félnek a jelenlegi az első házassága és a házasságkötésre 2014. december 31-ét követően került sor.

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot havonta 33.335 forinttal csökkenti, amivel a fizetendő adó összege 5 ezer forinttal csökken, mely a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon át vehető figyelembe.

Az első házasok kedvezményét a házastársak közösen érvényesítik. Ezt megoszthatják egymás között, vagy dönthetnek úgy, hogy az adókedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

A kedvezményt a házastársak már év közben is igénybe vehetik az adóelőleg megállapítása során:
2018. évi első házasok kedvezménye igényléséhez szükséges adóelőleg nyilatkozat nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumban

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az eltartott gyermekek számától függő, az összevont adóalapot csökkentő összeg azok számára, akik gyermekük révén családi pótlékra jogosultak (vagy családi pótlékra jogosult szülővel együtt élő élettársak, nevelőszülők). A családi adókedvezményt már a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is igényelheti (az élettárs nem).

A gyermek szüleinek hozzátartozója is jogosult lehet a családi adókedvezményre, ha például a gyermek árva, és az elhunyt szülő testvére fogadja be a családjába, háztartásába. Rokkantsági járadékban részesülő személy is figyelembe vehető a családi adókedvezmény szempontjából, etekintetben ő is gyermeknek minősül.

Meddig jár?

Amíg a gyermek számára a családi pótlékra való jogosultság fennáll, vagy amíg a rokkantsági járadékot folyósítják.

Például, ha a gyermek leérettségizik és munkába áll, akkor családi pótlékot a továbbiakban nem folyósítanak utána, így a családi adókedvezményre való jogosultság is megszűnik.

2018-ban az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény havi összege fejenként:

  • 1 eltartott esetén 66.670 forint
  • 2 eltartott esetén 116.670 forint
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 220.000 forint
GyermekekAdócsökkentés (Ft)
számaGyermekenkéntÖsszesen
110.00010.000
217.50035.000
333.00099.000

A kedvezmény már év közben is igénybe vehető az adóelőleg megállapítása során: 2018. évi családi adókedvezmény igényléséhez szükséges adóelőleg nyilatkozat nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumban

Családi járulékkedvezmény

Aki a családi adókedvezményt nem tudja teljes mértékben kihasználni - mert a kedvezmény több mint az adóalap -, annak lehetősége van arra, hogy a fennmaradó részt családi járulékkedvezményként vegye igénybe.

A családi járulékkedvezményt csak az a magánszemély veheti igénybe, aki jogosult családi kedvezmény érvényesítésésre és TB biztosított (azaz pl. munkaviszonyban áll). A családi járulékkedvezmény csökkenti a fizetendő természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, ebben a sorrendben.

Ha valaki az első házasok kedvezményére is és a családi adókedvezményre is jogosult, de nincs elegendő adóalapja, akkor a családi kedvezmény szempontjából lehetősége van családi járulékkedvezményt igénybe venni. Önmagában az első házasok kedvezménye viszont csak a személyi jövedelemadóra érvényesíthető.

Fontos, hogy a családi járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYESTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!