itt vagy most:     »

Családi pótlék és utalás 2018

Családi pótlék utalás Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek neveléséhez, iskoláztatásával járó költségekhez családi pótlék formájában. Néhány éve a családi pótlék elnevezést két részre bontották, aminek következtében a nevelési ellátás vagy az iskoláztatási támogatás képezi a családi pótlék (csp) fogalmát: attól függően jár a családi pótlék egyik vagy másik típusa, hogy a gyermek elérte-e már a tanköteles kort, vagy még nem.

Családi pótlék utalása

A családi pótlék fontos támogatás a gyermeket nevelők számára, nem mindegy mikor érkezik. A családi pótlék utalás időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Bankszámlára utalás esetén 1-2 nap, míg a postai kifizetésnél 4-6 nap múlva lesz elérhető a kiutalt családi pótlék összege.

Családi pótlék utalás időpontjai 2018-ban
HónapA várható banki jóváírás napja
(ekkor lesz a családi pótlék a
számlán)
2018. január2018 február 2-5
2018. február2018. március 2-5
2018. március2018. április 2-3
2018. április2018. május 2-3
2018. május2018. június 4-5
2018. június2018. július 2-3
2018. július2018. augusztus 2-3
2018. augusztus2018. augusztus 27-28
2018. szeptember2018. október 2-3
2018. október2018. november 2-5
2018. november2018. december 3-4
2018. december2018. december 17-21

Decemberben dupla családi pótlék érkezett, így a januári utalás kimarad

Az utalási időpontok tájékoztató jellegűek! A gyakorlatban a folyósítás úgy működik, hogy a családi pótlékot utólag, legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 3. munkanapjáig utalják el. Azonban ha ez a 3. nap hétvégére, vagy munkaszüneti napra esik, akkor tolódik a családi pótlék utalása, kézbesítése, és csak ezt követően érkezik meg az összeg.

2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár (MÁK) jár el központi családtámogatási szervként, valamint folyósítja a családtámogatási ellátásokat.Családi pótlék feltétele, összege és emelése

A családi pótlék alanyi jogon jár, összege 2008 január elseje óta változatlan (az emelés még várat magára), vásárlóereje azóta jelentősen (32,77 százalékkal) csökkent, ami a szegény, hátrányos helyzetű gyermekes családokat sújtja legfőképp. Egyértelmű, hogy a mai árak mellett a családi pótlék összege rendkívül alacsony, de azokban a családokban, ahol komoly anyagi gondokkal küzdenek, ez is sokat jelent a mindennapokban.

A családi pótlék összege 2018-ban (havonta, Ft)
1 gyermekes család esetén12.200
1 gyermeket nevelő egyedülálló esetén13.700
2 gyermekes család esetén (gyermekenként)13.300
2 gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)14.800
3 vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként)16.000
3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)17.000
Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek esetén23.300
Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén25.900

A családi pótlék alanyi jogon jár ugyan, de kézhezvétele feltételhez kötött:

  • Az átalakított családi pótlékból származtatott iskoláztatási támogatás azt jelenti, hogy ha a gyerek már tanköteles és iskolába jár, akkor iskoláztatási támogatás jár a szülőnek, de ezt az összeget csak akkor kapja meg, ha a gyerek nem hiányzik 50 óránál többet igazolatlanul.
  • Amennyiben a kisgyermek még óvodás korú, akkor nem hiányozhat igazolatlanul az óvodából 20 napnál többet, különben a nevelési ellátás néven futó családi pótlék utalás felfüggesztésre kerülhet.

Családi pótlék igénylése

Családi pótlékot bármely szülő igényelhet, aki gyermeket nevel. Ez az állami támogatás minden magyar állampolgárságú szülőnek alanyi jogon jár. Nevelési támogatás vagy iskoláztatási támogatás (azaz családi pótlék) igénybevételéhez hivatalos formanyomtatvány benyújtása szükséges, mely a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról letölthető: kérelem családi pótlék megállapítására.Meddig jár / lesz a családi pótlék?

Az érettségit követően már nem jár családi pótlék a gyermek után. A családi pótlék ugyanis csak a tanév végéig, azaz június végéig jár. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. - sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. - életévét.
Viszont ha továbbtanul a gyerek, és van fiatalabb testvére (aki után még jár a családi pótlék), akkor a szülő kérvényezheti, hogy vegyék figyelembe azt a gyermeket is, amelyik még tanul, de családi pótlék már nem jár utána. Így a fiatalabb testvérek után magasabb összegű családi pótlék jár. Például kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és továbbtanul, akkor a fenti táblázat alapján nem az egy gyermek után járó után járó 12.200 forintot, hanem a kétgyermekesek után járó 13.300 forintot kaphatja a szülő.

A családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető gyermek (aki után már nem jár családi pótlék): aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Ezekben az esetekben a szülőnek a gyerekszámba beszámító gyermek tanulói jogviszonyát közoktatási intézmény esetén az "Igazolás tanulói jogviszony fennállásáról" elnevezésű nyomtatványon, felsőoktatási intézmény esetén a hallgatói jogviszony igazolással igazolhatja. A jogviszony fennállását a kérelem benyújtásakor, illetve a családi pótlék folyósításának időtartama alatt évente, tanulói jogviszony esetén szeptember 30-ig, hallgatói jogviszony esetén október 15-ig kell igazolni. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba. A családi pótlék hivatalos információi »

Kinek és meddig jár az emelt családi pótlék összege?

Emelt összegű családi pótlék összege abban az esetben jár a gyermek után, ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos. Az emelt összegű családi pótlék addig jár, amíg a betegség fennáll vagy a gyermek be nem tölti a 18. életévét. Ha a gyermek betöltötte a 18 éves kort, és köznevelési intézménybe jár, akkor továbbra is jogosult a magasabb összegű támogatásra addig, míg tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

Az emelt összegű családi pótlék igényléséhez szakorvos igazolása szükséges.
Arról, hogy mely betegségek jogosítanak az ellátásra, arról az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet ad útmutatást.


Családi pótlék kalkulátor 2018


Eltartott gyermek(ek) száma:
A gyermekek közül felsőfokú tanulmányokat végzők száma:
A gyermekek közül tartósan betegek vagy fogyatékosok száma:  
Egyedülálló vagy két szülő neveli a gyermek(ek)et
A családi pótlék utalása havonta:  Ft

Van a véleményed a családi pótlékról? Oszd meg velünk »
Családi pótlék hírek


A kormánynak nem fontos a családi pótlék és a nyugdíjminimum emelése    (2017-12-16)

2008 óta nem nőtt a két juttatás összege. Ha a legkisebb nyugdíj nem változik, számos más juttatás összege is beragad.
Forrás: https://24.hu/fn/penzugy/2017/12/16/a-kormanynak-nem-fo...

Orbán megerősítette: nem emelik a családi pótlékot    (2017-11-27)

A kormány minden támogatást hajlandó megemelni, ami munkához kötött, vagyis a családi pótlékot nem.
Forrás: https://mno.hu/belfold/orban-megerositette-nem-emelik-a...

Ennyi óvodástól vették el a családi pótlékot az új szabályozás szerint    (2017-06-13)

Az igazolatlan hiányzások miatt fél év alatt közel 200 ovistól vették el a nevelési ellátást.
Forrás: hvg.hu/gazdasag/20170613_Ennyi_ovodastol_vettek_el_a_cs...

A kormány 9 év után sem emeli a családi pótlékot    (2017-05-10)

Novák Katalin szerint a családok már így is nagyon sok segítséget kapnak, és sokkal hatékonyabb a munkához kötött támogatás rendszere.
Forrás: 24.hu/fn/penzugy/2017/05/10/a-kormany-9-ev-utan-sem-eme...


A családi pótlékot utalás útján kéred? Hol és mennyiért bankolsz havonta? Érdekes szavazás »

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYESTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!