itt vagy most:     »

Nyugdíjemelés 2017

A Kormány a korábbi évek gyakorlatát követve a tervezett infláció mértékével emelte a nyugdíjak összegét.
Ennek megfelelően 2017. január 1-től mindenki számára 1,6 százalékkal, azaz az infláció tervezett mértékével növekedett a nyugdíj összege. A nyugdíjemelés minden nyugellátásra vonatkozik, így az öregségi nyugdíj mellett emelkedett a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági- és rehabilitációs ellátás és a baleseti járadék összege is.

A 2017-re tervezett infláció és egyben a nyugdíjemelés mértéke elmarad az MNB által előrejelzett 2,6 százalékos inflációs előrejelzéstől. Így majd 2017. utolsó hónapjaiban válik világossá, hogy a kormány pontosan mekkora konkrét nyugdíjemelést fog adni.
A kormány azt ígéri, hogy amennyiben 2017-ben a pénzromlás mértéke meghaladja az 1,6 százalékot, és tegyük fel, eléri a 2,6 százalékot, akkor korrekciót fog végrehajtani, várhatóan 2017. novemberében visszamenőlegesen kifizeti a nyugdíjasok számára a 1,0 százalékos különbözetet.


Rendkívüli nyugdíjemelés a láthatáron 2017-ben

Az aktuális infláció alapján ezidáig úgy tűnik, hogy a nyugdíjasok 2017 végén számíthatnak rendkívüli nyugdíjemelésre, visszamenőleges korrekció formájában.
Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok 2017 novemberében várhatóan nagyobb nyugdíjat kapnak kézhez, miután egy összegben jutnak hozzá a megelőző tíz hónap pótlólagos nyugdíjemeléséhez és onnantól kezdve a magasabb indexálás mellett járó nyugdíjat kapják.


Nyugdíjemelés az elmúlt években

Egy 2011-es törvény szerint a kormány 2012-től a soron következő évben várható infláció mértékéhez igazítja a nyugdíjemelést, majd pedig a végleges inflációhoz.
Ha a tervezett inflációs érték kisebb mint a tényleges, akkor a különbözetet utólag egyösszegben jóváírják. Ha a várható inflációt túlbecsülik, akkor viszont a plusz pénz nem kerül levonásra. Ez a szabály az elmúlt évek alacsony, de kormányzati szinten túlbecsült inflációjának köszönhetően a nyugdíjak reálértékének növekedését eredményezte (lásd "Reál nyugdíjemelés" oszlop).


Nyugdíjemelés 2010 óta
ÉvNyugdíjemelés Infláció Reál
nyugdíjemelés
20101,6%4,9%-3,3%
20114,3%3,9%0,4%
20125,8%5,7%0,1%
20135,2%1,7%3,5%
20142,4%-0,2%2,6%
20151,8%-0,1%1,9%
20161,6%0,4%1,2%
20171,6%??

Korábban a nyugdíjemelés ugyanis fele-fele részben az inflációtól és a nettó bérek emelkedéstől függött (ez volt az úgynevezett svájci indexálás), tehát azokban az években amikor jól ment a gazdaságnak és volt tere a nettó bérek infláció feletti emelésének, az magával húzta a nyugdíjakat is, vagyis nőtt azok reálértéke. A gyengébb években viszont ezen szabály szerint fordítva működött a képlet, így ha a nettó bérek emelkedése elmaradt az inflációtól, akkor a reálbérekkel együtt a nyugdíjak reálértéke is csökkent.

Az átlag nyugdíj összegének évről-évre való növekedése eltér a nyugdíjelemés mértékétől, mert az újonnan nyugdíjba vonulók kezdőnyugdíjának összege többnyire magasabb mint a meglévő nyugdíjak összegének átlaga.
Nyugdíjprémium 2017

Mit jelent a nyugdíjprémium? Ha a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémium kerül kifizetésre annak, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági vagy hozzátartozói nyugellátásban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat és a rehabilitációs járadékot) részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése a tárgyévben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4
  • a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból, a november havi nyugdíjjal együtt folyósítja.

2017-ben 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni látszik.

A nyugdíprémium a 4,1%-os GDP növekedést feltételezve és 80 ezer Ft feletti öregségi nyugdíjat tekintve: (4,1-3,5) x 20.000 = 12.000 Ft
A legkisebb öregségi nyugdíjat (nyugdíjminimum) nézve a nyugdíjprémium (4,1-3,5) x (28.500 x 0,25) = 4.275 FtVan véleményed a nyugdíjemelésről? Oszd meg velünk »
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatárok    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Utalási időpontok    |    Kalkulátor    |    Hírek

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!